Népszerű útvonalak, e-matricák

 
Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya matrica típusok és díjak

2023-as autópálya-matrica díjak

 
OrszágosMegyei
E-matrica
díjkategória
Heti (10 napos)HaviÉvesÉves
D1M2 750 Ft4 450 Ft49 190 Ft5 720 Ft
D15 500 Ft8 900 Ft49 190 Ft5 720 Ft
D28 000 Ft12 600 Ft69 830 Ft11 450 Ft
B217 730 Ft25 150 Ft228 850 Ft22 890 Ft
U5 500 Ft8 900 Ft49 190 Ft5 720 Ft

A fenti bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

 

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak alapján 2022. január 1-től az e-matrica rendszerben a fentiek szerint alakulnak az árak.

A fenti bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Az autópálya matricák érvényességi ideje

A hatályos jogszabályok értelmében a matricát megvásárolni mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (utazás előtt) szükséges. Az e-matrica utólag hiába kerül megváltásra, visszamenőleg nem ad használati jogosultságot, ezért arra az időszakra jogosulatlan használatnak minősül, így pótdíjfizetést von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete a matrica megvásárlásának időpontja. 

Matrica nélkül az autópályán - büntetés és a megoldás

A díjköteles úthálózat véletlen felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre az úthasználati jogosultság megvásárlására. Már egy heti (10 napos) matricavásárlás is elegendő, hogy elkerüljük a büntetést.

A matrica hiánya mellett leggyakrabban érvényességi időn kívüli díjköteles úthasználat, helytelen jármű kategória (D1, D2, B2, U, D1M), valamint helytelen gépjármű felségjel miatt büntetnek.

A díjköteles uthálózattal kapcsolatos e-matrica ügyintézéssel, büntetésekkel kapcsolatban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes. NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati telefonszáma: +36-36-587-500

2021-es változás: pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag 
Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

E-matrica típusai:

Heti (10 napos) autópálya matrica

Az érvényességi időn belül az összes hazai fizetős útszakaszra érvényes. Érvényes a vásárlás napjára és még további kilenc napra (összesen 10 egymást követő napon az ország összes fizetős díjszakaszán használható). Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja.

Havi autópálya matrica

Az érvényességi időn belül az összes fizetős útszakaszra érvényes. A vásárló által megadott kezdő naptól a következő hónapban - számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig - amennyiben az adott nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 óráig lesz érvényes. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja.

Éves országos autópálya matrica

Az éves országos matrica az összes hazai útszakaszra érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától, (későbbi váltás esetén a vásárlás időpontjától) a tárgyévet követő év január 31.  24. órájáig.

Éves megyei autópálya matrica

Érvényes a tárgyév első napjától, (későbbi váltás esetén a vásárlás időpontjától) a tárgyévet követő év január 31.  24. órájáig az adott megye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos megyék irányába az első csomópontig.

 

Megyei matricát vásárolni csak okosan

A fizetős úthálózaton történő közlekedéshez adunk segítséget az egyedi, térképes megyei matrica tervezőnkkel. Honnan-Hova kereséssel a tervező figyelembe veszi az aktuális fizetős és díjmentes útszakaszokat, megyei csomópontokat, és segít éves megyei matricát vásárolni a megadott útszakaszra.

 

Autópálya matrica ellenőrzés - az autópályákra csak meglévő, érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj kiegyenlítése - gépjármű megállítása nélkül – a rendszám alapján, elektronikus úton ellenőrizhető a matricaköteles útszakaszok bármely pontján.

Autópálya matricát online: internetes matrica vásárlás esetén nem szükséges magánál tartania a visszaigazolást.

Amennyiben autópálya matricát benzinkúton vásárol, az ellenőrzőszelvényt az érvényesség időtartama alatt tartsa magánál a járműben és saját érdekében a lejárat után egy évig őrizze meg! Akár heti (10 napos), akár éves országos, vagy megyei matrica vásárlás történt.

Mindig ellenőrize a vásárláskor kapott útdíjhasználati jogosultság adatait: rendszám, felségjel, érvényességi időtartam, gépjármű kategória.

Önmagában a sikeres és megtörtént fizetés nem jelenti az úthasználati jogosultság meglétét, minden esetben szükséges az érvényes matrica sorszáma.


EN DE RO HU
CookieMessage CookieMoreText